szegedi ingatlaniroda

Amikor felmerül az ingatlan eladásának lehetősége, minden olyan egyszerűnek tűnik. Hiszen csak fel kell adni egy hirdetést, kell néhány kép, egy leírás meg egy alaprajz, nem? Nos, a helyzet nem ennyire egyszerű, legalábbis, ha megfelelően szeretné csinálni és minél előbb új tulajdonost kíván találni az otthonának. Lássuk hát, milyen szakemberek segítségét veheti igénybe ehhez a folyamathoz, és mi a különbség eladó és értékesítő között.

 

Az eladó feladatai

Egy eladó számára az egyik legfontosabb információ az eladni kívánt termék ára. Egy ingatlaneladó Önt fogja kérni, hogy mondjon egy körülbelüli összeget, amennyiért el szeretné adni az ingatlanát, majd csinál néhány képet, amelyeken (optimális esetben) minden lényeges információ látszik az ingatlan különböző pontjairól. Ezeket összegyűjtve elkészít egy leírást, majd közzéteszi az erre alkalmas ingatlanközvetítő platformokon, és vár. Ha érdeklődnek a lakás iránt, telefonál, időpontot egyeztet, elismétli, amit leírt, és bemutatja a lakást.

 

Mit tesz ezzel szemben az ingatlan értékesítő?

Egy értékesítő nem csupán eladni akarja az ingatlant, hanem marketing szemlélettel gondolkodva megtalálja és kidomborítja annak értékeit, ezáltal gördülékenyebben megy az eladás, sőt, jobb áron cserélhet gazdát az ingatlan.

Egy jó értékesítő először is felméri a terepet. Körbejárja a házat, a kertet (ha van), megnézi a lehetőségeket. Annyi információt gyűjt, amennyit csak lehetséges. Ezeket megjegyzi, felírja magának, és később felhasználja. A képek készítését alaposan megtervezi: attól függően, milyen stílusú a ház/lakás, megkomponál fejben egy kész stúdiófotózást, melynek kivitelezését természetesen csapatának profi fotósa, profi gépekkel végzi majd. 
Miért is fontos mindez? Más a célközönsége egy belvárosi luxusingatlannak, és más egy agglomerációs családi otthonnak. Az érdeklődők számára úgy kell bemutatnia a „terméket”, hogy a képek megtekintése közben a potenciális vásárló azonnal bele tudja képzelni magát az adott ingatlanba. Ehhez előfordulhat, hogy egy kicsit át kell rendezni az ingatlant, (ez leginkábba személyes apróságokban, a dekorációkban nyilvánul meg), míg elkészülnek a képek.

Az ingatlanfotózás során lehet, hogy a természetes fényekre kicsit rá kell majd segítenie a fotósnak néhány derítőlappal, erősebb fényű stúdiólámpával – hiszen így adhat majd ki valóban szép, élethű és profi minőségű képeket a kezei közül. Amikor egy potenciális vásárló az ingatlanról készült képeket nézi, mindig előnyben fogja részesíteni a világos, éles és letisztult fényképeket az itt-ott sötét, kivehetetlen, gyengébb minőségű fotóknál, melyeknél olyan plusz zavaró tényezők is szerepelnek, mint a teli szennyestartó, a gyerekek játékai, vagy egy-egy hervadozó szobanövény.

Ezek után az értékesítő összerak egy profi hirdetést, szükség esetén nem csupán az ingatlanportálokon, de akár saját, ízléses és a lakás/ház stílusához illő weboldalon is. A hirdetés szövegét izgalmasan, olvasmányosan fogalmazza meg, ebben pedig elrejti a szükséges információkat. Erre azért van szükség, mert tudja jól, hogyan érje el, hogy a potenciális vásárló a hirdetés szövegét olvasva szép lassan beleszeressen a leendő otthonába. A marketing szemléletű szöveg a kiváló minőségű képekkel karöltve lehetőséget teremt az olvasó számára, hogy elképzelje benne az életét, a mindennapjait, hogy számára is ugyanolyan értékké váljon az eladni kívánt lakás vagy ház, mint amilyen értéket az Önnek jelent.

Amikor egy érdeklődő szeretné személyesen is megtekinteni az ingatlant, egy igazán jó értékesítő dolga, hogy az a megfelelő állapotban várja leendő lakóját. Egy jó értékesítő tudja, mikor meséljen az ingatlanról, mikor kezdjen hangosan gondolkodni az ingatlanban rejlő lehetőségekről, és mikor hagyja magára leendő vásárlóját azzal a céllal, hogy az megérlelhesse magában a vásárlás gondolatát. Az igazán nagy különbség az eladó és értékesítő között az, hogy míg az eladó egyszerűen és hatékonyan gondoskodik az ingatlan eladásáról, addig az értékesítő alaposan felépített marketinggel támogatja meg az ingatlant – értéket teremt, mielőtt eladná, valamint igyekszik megmutatni a potenciális vásárló számára, hogy neki egyszerűen szüksége van arra az ingatlanra.